Portugees studeren aan de GLTT

Wie studeert nu toch Portugees aan de GLTT en waarom zou je een taal als Portugees studeren?

Hoe kennen de meeste mensen Portugal? Van het succesrijke Portugese voetbal? Het Portugese elftal en de Portugese voetbalvirtuozen die in buitenlandse clubs hun talenten tonen, zijn inderdaad wereldberoemd. Of denk je eerder aan de vele stranden en schilderachtige dorpjes in het binnenland waar je snel merkt dat Portugese gastvrijheid écht gemeend is?

Portugese wijnen zijn ook bekend en dan voornamelijk de Portwijn uit de Portugese Dourostreek.

Andere culinaire delicatessen uit Portugal zijn uiteraard de talrijke vissoorten ; de Portugese Atlantische kust is rijk aan pittoreske vissershaventjes en terminals voor grotere vissersboten. We proefden toch allemaal al de lekkere Portugese sardientjes…

Ook voor desserten kan je bij de Portugese bakker terecht; al die zoete lekkernijen, taartjes, gebakjes,… de Portugezen laten het niet aan hun hart komen!

En wat biedt de Portugese cultuur ons dan? Wellicht kennen we allemaal de Portugese Fado : mooie melodieën vol heimwee, nostalgie naar het glorierijke verleden van Portugal.

Het Portugese woord saudade is trouwens onvertaalbaar; het omvat zoveel meer dan nostalgie of heimwee. We schreven het al; de Portugezen hebben een glorierijk verleden. De Portugese zeevaarders zochten hun weg naar India via de Afrikaanse kusten en zorgden ervoor dat Portugal tot zo’n 35 jaar geleden kolonies had in Afrika. In Angola, Moçambique, Guiné-Bissau, Cabo Verde,… is Portugees de officiële taal.

Wie deze landen bezoekt zal ook merken dat de Portugese – oa. culinaire- gewoontes er voortleven.

En Brazilië dan?

Ook dit land werd in 1500 door de Portugezen ontdekt en werd in de 19de eeuw onafhankelijk. De officiële taal blijft ook hier het Portugees en hoewel de uitspraak van het Braziliaanse Portugees wel serieus afwijkt van de Portugese uitspraak uit Portugal, gaat het toch om één en dezelfde taal.

Brazilië is een emergerend land; de economie gaat er sterk op vooruit, buitenlandse investeerders grijpen er hun kans en vele Europese en Amerikaanse bedrijven sturen er hun werkkrachten heen. Natuurlijk is de kennis van het Portugees hierbij een groot pluspunt.

Je merkt het; Portugees spreken om op vakantie te kunnen gaan waar Portugees de voertaal is, een interview met één van je Portugese of Braziliaanse voetbalhelden te kunnen volgen of serieuzer, een handelsmissie in een Portugeestalig land tot een goed einde te brengen: allemaal redenen om aan de GLTT een cursus Portugees te volgen.